viernes, 4 de enero de 2013

Taller de Ball amb na Noèlia

En la següent sessió na Noèlia ens va ensenyar a les característiques principals del Ball Pagès i de les Sevillanes; per dur-ho a terme, ens ha portat la roba de ball que ella emprava quan ballaba.Per això na Noelia ens va demanar que totes portessim una faldilla de casa

La roba que portaven els balladors i balladores canvia segons el "ritual" per a que s'estava fent el ball, per exemple, si era un cassament o un altre tipus de festa.

El Ball Pagès és un Ball Tradicional de s'illa d'Eivissa i té molta història al darrera, tot el que té a veure amb aquest Ball comporta un significat i té una raó de ser. Ho ballen homes i dones, i cadascú té un paper diferenciat en el ball. L'home és qui domina o guia el ball i la dona és la que es deixa guiar. és un ball d'enamorament, on home i dona comporten i segueixen uns rols establerts. Potser pot parèixer una mica masclista, però en aquells anys la cultura ho era, i el rol de l'home era sempre buscar a la dona i seduir-la per poder-se casar amb ella, amb el consentiment de la família.

A continuació vos deixaré un link per saber més sobre el ball de sa nostra Illa i un altre amb informació del ball tradicional Andalús o més concretament de Sevilla, com el seu mateix nom indica.




Na Noelia portava roba per mostrar-nos i ha vestit a n'Ana de pagesa, ha portat també un capell i uns quants instruments tradicionals com són ses castanyoles, s'espasí, sa xeremia i es tamboret.


   







Així és com anàven vestides ses pageses de sa nostra terra. Portàven capell, mocador al cap, xal, camia per sota, un parell de faldilles amb els seus corresponents "refajos", devantal i sabatilles fetes artesanalment (com tot lo altre). Un altre detall a tenir en compte és la quantitat de joies que s'utilitzaven: arrecades, anells i collarets, anomenat "l'emprendada" i que estava fet d'or. Tot això també té una relació i una simbologia referencial enllaçat amb la tradició dels casaments i demés.

   

                                                       

Totes aquestes imatges són extretes de Google cercant emprendada eivissenca a les imatges.

Als següents links podeu trobar més informació sobre les colles de ball pagés a s'illa i sobre tot lo relacionat amb el ball pagés:

http://www.ibizapocapoc.es/Marcos/entra/Guiafacil/Ballpages.htm


La confecció de tota la roba i de tot el material instrumental i de calçat estava elaborat per gent d'aquí, que tenia el taller a casa seva i es dedicava a això, és una llàstima i em parteix el cor dir-ho, però tot això avui en dia ja quasi no es fa. La societat actual ens ha fet anar més depressa i ser més pràctics a l'hora de vestir i per això ja no queden quasi tallers artesanals i la nostra tradició sembla que s'està perdent, encara que segueixen havent-hi tallers i classes de manufacturació d'aquests instruments i de sabatilles. El material era tot natural, tret també de la nostra terra, la madera per fer els instruments i l'espart i la corda per fer les sabatilles.

Una vegada na Noèlia ens va explicar amb detall tot el que envolta la vestimenta del ball, amb la seva característica segons el tipus de ball i els instruments, vàrem passar a ballar.

Na Noelia ens va ensenyar a fer unes quantes passes de ball, totes erem dones menys na Iratxe que feia d'home. Quines rialles i quanta animació ha creat aquest taller. Na Noèlia ens anava donant la guia per seguir el ball, donant passets petitons, agafant la faldilla amb una mà mentre l'altre anava a la cintura. La veritat que m'ha agradat moltíssim practicar aquesta dança tan nostra i tan tradicional, la qual té al darrera molta història i moltes concepcions culturals. Gràcies Noe de tot cor per retomar i ensenyar-nos part de la nostra tradició de vegades tan oblidada.

Una vegada havíem acabat el taller, algunes vàrem voler probar-nos els trajes de na Noèlia per saber com estaríem fent ball pagès.



 La segona part del taller tractava de conèixer un altre tipus de ball tradicional que és el Flamenc, però més concretament les sevillanes.

Aquesta dança és típica d'Andalusia i més concretament de Sevilla (com el propi nom indica). és un ball que es balla en parelles, ho poden ballar (una cosa no tan comú en altres tipus de balls).

El atrezzo pel ball és el seguent;

Per dones:

-Faldilla llarga amb vol, hi ha de diferents tipus, o vestit de sevillanes amb volants als hombros.
- Mocador o "mantó" amb o sense flecos.
- Ventall
- Sabates de tacó



Pels homes:

- Calçons amb tirants
- camia blanca
- jupetí
- capell
- botes de tacó.



En aquesta segona part del taller es va preferir anar directament a la part pràctica, ens va preguntar i comentar unes quantes coses sobre les sevillanes i el flamenc i ens vàrem posar totes "peus a l'obra". Primer de tot ens varem colocar totes en filera mirant a na Noelia per practicar les passes més bàsiques i desprès ho varem practicar en parelles, que és com es ballen les Sevillanes.

A internet trobem moltíssima informació sobre aquest ball tradicional, amb el seu origen, el vestuari i demés temes relacionats.

La sevillana està composta per cinc parts, amb cinc diferents balls en cada una d'elles. En aquest taller només varem poder practicar la primera, per falta de temps i perquè és molt difícl lmemoritzar-les tot d'una.

M'ha agradat moltíssim aquest taller de ball, una classe dinàmica i molt enriquidora, que a més ens ha fet anar darrera en el temps i retrobar-nos amb les nostres arrels culturals.








No hay comentarios:

Publicar un comentario